Lezing over Honingbijen

Voor de schoolkinderen is het even een stille tijd op de tuin. Zij mogen genieten van hun (welverdiende) vakantie. Het grote werk wordt nu verricht door de planten zelf onder invloed van zon en regen op z'n tijd. Maar vooral voor de kleine, nijverige beestjes: bijen en andere insecten die zorgen voor de bevruchting. Nut van de bij
De honingbij wordt door mensen ingezet voor de productie van honing, bijenwas, koninginnengelei en voor de bestuiving van gewassen (vooral fruit). Hiertoe worden de bijenvolken gehouden en onderhouden door imkers.
De honingbij is een over de gehele wereld voorkomend insect. In de westerse landen heeft de bijenteelt door de eeuwen heen een grote perfectie bereikt: de bijen die in Europa door imkers worden gehouden zijn veel tammer, ze steken minder snel en maken grote volken. De opbrengst in Nederland bedraagt ongeveer 30 kilo honing per volk per jaar. De productie van bijenwas heeft vanaf de tijd van Karel de Grote in Europa bijgedragen aan de ontwikkeling van de bijenteelt. Vooral in de kloosters werd het imkervak uitgeoefend: de was werd voor het maken van kaarsen gebruikt.

Zondagmiddag 17 juli van 13.00 tot 17.00 wordt op de educatieve tuin De Enk uitleg gegeven over bijen. Deze middag is gratis en iedereen is welkom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gallen en gaten op bladen

Schooltuin Vreewijk, al 65 jaar jong