Permacultuur (deel 2) ‘De Kleine Aarde’
De
principes van permacultuur zijn niet nieuw. Al in de jaren 70 kan ik mij een
schoolreisje herinneren naar de Kleine Aarde in Boxtel.
Hier begon
men in 1973 te experimenteren met biologische landbouw, duurzaam bouwen en
alternatieve energie, om het milieubewustzijn te bevorderen.
Voor milieuvriendelijke
voedsel moet er driftig worden gespit en gewied in de biologische moestuin.
Opvallend was een soort iglo-achtige woning, dat verwarmt werd met biogas.
Tegenwoordig is dat niet bijzonder, maar destijds was het revolutioneel. Die principes werden toen wel erg geitenwollensokken gevonden. Nu in een nieuwe ‘zak’ gehesen is het wel erg hip om te tuinieren volgens de principes van de permacultuur.
Ook geven zij een seizoenstijdschrift "De Kleine Aarde" uit. Lezers kunnen direct aan de slag met de nieuwste doe-het-zelf-tips en energiebesparende oplossingen.
Hieronder een
recept voor Yoghurtbrood:
500 g volkorenmeel
20 g gist
3 dl yoghurt
iets lauw water
2 theelepels zout
Maak de gist aan met een klein beetje lauw water ( de gist moet net oplossen). Zorg ervoor dat de yoghurt op kamertemperatuur is of verwarm hem au bain Marie. Maak op de gebruikelijke wijze een gistdeeg. Vorm een brood. Leg het op een ingevette bakplaat en laat het nog eens 45 minuten reizen. Bak het brood gaar en bruin bij 225 graden. Gedurende 30-40 minuten.
Reacties
Een reactie posten