Jubileumjaar Schoolwerktuinen

Nu de Enktuin door de Corona-maatregelen weer gesloten is, duik ik in de geschiedenis van het schooltuinieren. Het is tenslotte wel het jubileumjaar!


Al op 19 december 1919 werd de 'Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen' opgericht. Deze vereniging richtte in 1920 de eerste schooltuintjes in aan de Kralingher Hout- Kralingse bos en in de Blijdorpschen Polder.


Waar vroeger de nadruk werd gelegd op het opkweken van groente om het om het karige gezinsmenu wat aan te vullen, wordt tegenwoordig meer aandacht besteed aan de samenhang in de natuur. Al in de wintermaanden krijgen de leerlingen op school les in het tuinieren en de natuur eromheen. In de verschillende programma’s staat de cyclus van het zaaien en planten tot het oogsten en verwerken centraal.
 

Hopelijk kunnen we binnenkort weer genieten van de tuin. Dat is met in deze moeilijke Corona-tijd wel nodig. De natuur blijkt een hele goede invloed te hebben op onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. 
De Enktuin ligt dichtbij, midden in onze drukke stadsdeel en is ideaal om even ‘bij te tanken’, ook in de komende wintertijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gallen en gaten op bladen

Schooltuin Vreewijk, al 65 jaar jong