100 jaar schooltuinieren

Op 19 december 1919 werd de 'Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen' opgericht. Dat gaat door Natuurstad gevierd worden.
 
Waarom werden schooltuintjes aangelegd?
De eerste kinderwerktuinen ontstonden rond de Eerste Wereldoorlog in de buurt van Hengelo en Leerdam. Ze waren bedoeld voor kinderen van arme textielarbeiders en glasblazers. Niet uit pedagogische doelstellingen, maar om het karige gezinsmenu wat aan te vullen. In de crisisjaren was immers elke aardappel er één.
 
De eerste schooltuintjes in Rotterdam waren aan de Kralingher Hout- Kralingse bos en in de Blijdorpschen Polder. Deze tuintjes waren voor alle leerlingen uit de hoogste klassen van de openbare en bijzondere scholen. Het aantal aanvragen overtrof het aantal tuintjes.
Hiervoor werd in 1919 de 'Rotterdamsche Vereeniging voor Schoolwerktuinen' opgericht.
 
Baldadige jeugd
Het belang en nut werden als snel duidelijk: ‘De Rotterdamsche jeugd heeft den naam baldadig te zijn, al of niet terecht. Nu vragen in het Zuiden 1800 á 1900 kinderen een schooltuintje, waar zij werken kunnen en waar zij ontzag krijgen voor dingen, die nogal eens onder baldadigheid lijden.’, aldus een artikel in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 20 juli 1939.
 
Op 29 april 1929 was de opening van een schooltuinterrein nabij de Dordtsestraatweg aan de kromme Zandweg, dat destijds nog helemaal doorliep tot aan de Dordtsestraatweg (ter hoogte van het huidige Ahoy-terrein).
Pas in 1950 werd het terrein aan de Enk ingericht voor schooltuintjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gallen en gaten op bladen

Schooltuin Vreewijk, al 65 jaar jong