Maandag 14 mei jl. berichtte RTV-Rijnmond er ook over: een sterke uitdunning van de bijenvolken bij sommige imkers in de regio. Naar de oorzaken van deze hoge bijensterfte wordt nog druk gezocht.
Bijen zijn van groot belang voor bestuiving van gewassen. A.s. zondagmiddag kun je meer te weten komen over bijen en hun leefwijze op de Enktuin.
Terwijl op facebook.com/educatievetuindeenk in (H)enk's report elke week actuele foto's van de tuin verschijnen, ga ik op zoek naar de rust in de tuin. Daardoor vallen mij de minder voor de hand liggende natuurdingen op. Zoals deze kleine galletjes op bladeren: Ze worden veroorzaakt door galwespjes of -mijten. Het vrouwtje legt haar eitjes in het blad en als de eitjes uitkomen, zwelt het weefsel op rondom de larven. Dit vormt de gal. Er zijn diverse soorten galwespen en elke soort veroorzaakt z'n eigen specifieke gal. Ook viel mij de 'gatenkaas' van elzenbladen op. Deze gaten worden veroorzaakt door het vrouwtje van het elzenhaantje. Zij knaagt ronde gaatjes om zich sterk te maken voor het leggen van eitjes.
Reacties
Een reactie posten